Ρύζι στους Γάμους: Όλα όσα Χρειάζεται να Ξέρεις

24/11/2023
Ρύζι στους Γάμους: Όλα όσα Χρειάζεται να Ξέρεις
  • Το πέταγμα του ρυζιού είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα (προ του Χριστιανισμού), το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Σε κάποια μέρη βέβαια αντί για ρύζι πετάνε σιτάρι όπως στη Γαλλία, ή γλυκά και ζαχαρωτά όπως στην Ιταλία.

     Τι συμβολίζει;

    Το ρύζι, με το οποίο οι καλεσμένοι τις περισσότερες φορές βομβαρδίζουν κυριολεκτικά τους νεόνυμφους, συμβολίζει τη ζωή, την ευφορία καθώς και την ανάπτυξη. Οπότε, ο σκοπός αυτού του εθίμου είναι να ευχηθούμε στο νιόπαντρο ζευγάρι να ζήσει, να ευτυχήσει και να ριζώσει.

    Ποιος αναλαμβάνει το ρύζι;

    Το ρύζι κανονικά το αναλαμβάνει ο wedding planner ή ο επαγγελματίας που του έχετε ήδη αναθέσει τις μπομπονιέρες. Υπάρχει πάντα η επιλογή να το οργανώσετε μόνες σας, ωστόσο επειδή θα έχετε ήδη αρκετές έγνοιες για εκείνη τη μέρα, σας προτείνουμε το συγκεκριμένο έργο να το αναθέσετε αν όχι σε έναν επαγγελματία τουλάχιστον σε ένα αξιόπιστο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο. 

    Ποιος μοιράζει το ρύζι και πότε;

    Συνήθως το ρύζι το μοιράζουν στους καλεσμένους είτε τα παρανυφάκια, είτε οι ανύπαντρες φίλες της νύφης, περίπου ένα τέταρτο αφού αρχίσει το μυστήριο. Στην πρώτη περίπτωση, θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα άτομο για να οργανώσει εκείνη τη στιγμή τα παρανυφάκια και να τα καθοδηγήσει στο πότε είναι η σωστή ώρα να αρχίζουν να μοιράζουν το ρύζι. Αν για μεγαλύτερη ασφάλεια προτιμάτε να αναλάβει το μοίρασμα κάποιος ενήλικας, δεν είναι απαραίτητο να διαλέξετε κάποιο φιλικό πρόσωπο αλλά θα μπορούσατε και κάποιον αγαπημένο σας συγγενή. Το σημαντικό είναι, πρωτίστως, να αισθάνεστε σίγουρη πως αυτός που θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο θα το κάνει με χαρά, όρεξη και αγάπη και όχι από υποχρέωση. Τότε να είστε σίγουρη πως κάθε καλεσμένος θα δεχτεί το ρύζι με καλή διάθεση και δε θα βλέπει την ώρα να σας το πετάξει για να «ριζώσετε»!  

    Με ποιο τρόπο μπορεί να προσφερθεί το ρύζι στους καλεσμένους;

    Υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι που μπορείτε να προσφέρετε το ρύζι στους καλεσμένους. Μερικοί είναι μαζί με ροδοπέταλα, με φύλλα ελιάς, με αρωματικά βότανα όπως λεβάντα, ή ακόμα να κάνετε μίξη λευκού ρυζιού με χρωματιστό. Επίσης, το ρύζι μπορεί να μοιραστεί μέσα σε καλαθάκια, σε μικρά υφαντά πουγκιά, σε φακελάκια, σε χωνάκια, σε κουτάκια, ή σε τσουβαλάκια. Ό, τι κι αν προτιμάτε, μπορείτε να το συζητήσετε με τον επαγγελματία που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη δουλειά, ο οποίος θα έχει την κατάλληλη εμπειρία να σας προτείνει ιδέες προσαρμοσμένες στις δικές σας προτιμήσεις. 

    Πόσο ρύζι χρειάζεται;

    Η ποσότητα του ρυζιού διαμορφώνεται βάσει των πόσων καλεσμένων θα παρευρίσκονται στην τελετή. Έχετε υπόψη πως για κάθε καλεσμένο θα χρειαστούν γύρω στα 25-30 γραμμάρια, οπότε για 250 καλεσμένους τα 5-6 κιλά θα είναι ικανοποιητικά.

    Τι είδος ρυζιού προτιμάται;

    Αν και είναι μία μικρή λεπτομέρεια που οι περισσότεροι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, συνήθως το ρύζι που προτιμάται είναι το καρολίνα και ο λόγος είναι απλός: λόγω του σχήματος του δημιουργεί πιο ωραίο εφέ στο πέταγμα και άρα πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες.

    Για του λόγου το αληθές, ζητήσαμε από όλους τους φωτογράφους που βρίσκονται στο GamosPortal.gr να μας στείλουν την πιο αντιπροσωπευτική τους λήψη από το συγκεκριμένο έθιμο, και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω: 

    ryzi 05Studio Δέδες

    ryzi 04Dimitris Lykourezos Wedding Photography

    ryzi 07Studio Ninas

    ryzi 02Photomoments

    ryzi 01Bright Bride Photography

    ryzi 03Panos Recouniotis Wedding Photography

    ryzi 06Stamatakos Panagiotis - Filmstories

    ryzi 08Φωτογραφείο Ενθύμιον

    ryziStudio Tselios

    • Προτείνουμε:

      Σε κάθε βήμα του γάμου σας www.GamosPortal.gr

    Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!