10 + 1 Γαμήλιες Παραδόσεις Και Οι Πραγματικές Ρίζες Τους

28/10/2017
10 + 1 Γαμήλιες Παραδόσεις Και Οι Πραγματικές Ρίζες Τους
 • Όλοι οι γάμοι, σε όποια χώρα κι αν γίνονται, διατηρούν ορισμένες γαμήλιες παραδόσεις. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ, από που πραγματικά προέρχονται όλες αυτές οι εθιμοτυπικές παραδόσεις; Πότε ξεκίνησαν, πώς και κυρίως γιατί;

  Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς τις πιο περίεργες κι όμως αληθινές απαντήσεις όπως παρουσιάζονται παρακάτω...

  1. Οι Παράνυμφες

  Παράνυμφες W. G. Phillips / Getty Images

  Οι παράνυμφες είναι συνήθως οι καλύτερες σας φίλες... είναι εκεί για να σταθούν δίπλα σας την πιο σημαντική μέρα της ζωής σας, σωστά;

  Λάθος.

  Οι παράνυμφες έπρεπε κανονικά να ντύνονται παρόμοια με τη νύφη έτσι ώστε να μπερδεύουν τα κακά πνεύματα. Αυτό είναι το μόνο καλό σχετικά με τα κακά πνεύματα – ξεγελιώνται εύκολα!

  Ποιά απ’ όλες είναι η νύφη; Αν δεν μπορείτε να την ξεχωρίσετε, ούτε ο Διάβολος μπορεί!

  Παράνυμφες Hulton Archive / Getty Images

  Στη Ρωμαική εποχή, οι παράνυμφες συνόδευαν τη νύφη αν εκείνη έπρεπε να ταξιδέψει σε άλλη πόλη ή το χωριό που ζούσε ο γαμπρός. Ήταν κοινή αντίληψη ότι με αυτόν τον τρόπο θα προφύλασαν τη νύφη από επιθέσεις από ληστές ή απαγωγείς.

  2. Ο Κουμπάρος

  Κουμπάρος Topical Press Agency / Getty Images

  Σε ορισμένες κουλτούρες, οι άντρες “απήγαγαν” ή “έκλεβαν” τις νύφες (ενδεχομένως αν η οικογένεια δεν ενέκρινε τον γάμο).

  Κανονικά, με βάση την αγγλική μετάφραση της λέξης  “κουμπάρος” σε “best man”, η λέξη “best” (που σημαίνει καλύτερος) αναφερόταν στη δύναμη και στις ικανότητες του να μάχεται, αν και εφόσον του ζητούσε ο γαμπρός να παλέψει εναντίον σε οποιονδήποτε επιχειρούσε να απαγάγει τη νύφη.

  Επίσης, ο κουμπάρος στεκόταν δίπλα στον γαμπρό καθόλη τη διάρκεια του μυστηρίου για να διασφαλίσει ότι η νύφη δεν θα το έσκαγε! Τι υπέροχος άνδρας!

  3. Το Λευκό Φόρεμα

  Μαύρο Νυφικό Kerkla / Getty Images

  Οι γυναίκες συνήθως φοράνε λευκό για να συμβολίσουν την αγνότητα, σωστά; Στην πραγματικότητα όμως, το λευκό γαμήλιο φόρεμα είναι επινόηση των σύγχρονων κοινωνιών. Πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1800, οι νύφες παραδοσιακά ντύνονταν στα κόκκινα (αν και ακόμα το κάνουν ανά τον κόσμο).

  Πώς φτάσαμε λοιπόν στο λευκό φόρεμα;

  Λευκό Νυφικό Hulton Archive / Getty Images

  Η βασίλισσα Βικτώρια αποφάσισε να φορέσει ένα λευκό φόρεμα στον γάμο της με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο, απλά και μόνο επειδή της άρεσε το χρώμα!

  Στην αρχή οι άνθρωποι σοκαρίστηκαν. Αλλά μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, το λευκό είχε βρει την θέση του για τα καλά! Οι πλούσιες νύφες φόραγαν λευκά νυφικά για να επιδεικνύουν τον πλούτο τους! Στον 18ο και 19ο αιώνα, το πλύσιμο του νυφικού γινόταν επιμελώς στο χέρι για να παραμένει άθικτο αναδεικνύοντας την πολυτέλεια και τον πλούτο.

  Οπότε πραγματικά, μπορείτε να φορέσετε ό,τι θελήσετε! Η βασίλισσα Βικτώρια το έκανε και ξεκίνησε μία τάση που αντέχει εδώ και 180 χρόνια!

  4. Η Νυφική Ανθοδέσμη

  Νυφική Ανθοδέσμη Νυφική ανθοδέσμη MV Flowers

  Οι νύφες στην Αρχαία Ελλάδα συνήθως φόραγαν στεφάνια δυόσμου και καστανιάς, τα οποία θεωρούνταν ότι λειτουργούσαν ως αφροδισιακά. Επίσης χρησιμοποιούσαν συστάδες από βότανα για να αποτρέψουν το κακό. Οι άνθρωποι τότε φοβόντουσαν πολύ τα πνεύματα του διαβόλου.

  5. Το Νυφικό Πέπλο

  Η εμμονή των προγόνων μας με τα κακά πνεύματα δίνει επίσης την εξήγηση στην ύπαρξη του νυφικού πέπλου. Κανονικά οι νύφες φόραγαν το πέπλο για να προστατευτούν από τα ζηλόφθονα πνεύματα και να παραμείνουν σεμνές. Επί της ουσίας θα προστατεύονταν από το “κακό μάτι” και θα μπέρδευαν τον διάβολο με το πέπλο. Στην Ελλάδα το πέπλο παραδοσιακά ήταν κίτρινο ενώ στην Ρώμη ήταν συνήθως κόκκινο. Και τα δύο χρώματα εκπροσωπούσαν την φωτιά που εξαγνίζει τα κακά πνεύματα.

  Νυφικό Πέπλο Hulton Archive / Stringer

  6. Το Ταξίδι του Μέλιτος

  Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ταξίδι του μέλιτος χρονολογείται από την εποχή  που οι γάμοι δημιουργούνταν μετά από απαγωγή! Ο γαμπρός έπρεπε να κρύβεται για περίπου ένα μήνα μετά την απαγωγή της νύφης, για να αποτρέψει τη διάσωση της γυναίκας από τη φυλή της.

  Απαγωγή 1996-98 Accusoft Inc., All Rights Reserved / Getty Images

  7. Οι Βέρες

  Βέρες Βέρες Breuning

  Οι βέρες έχουν μία πολύ συγκεκριμένη προέλευση. Το τέταρτο δάχτυλο του χεριού είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι συνδεόταν με μία φλέβα που κατέληγε στην καρδιά. Στα Λατινικά λεγόταν “vena amoris”, που σημαίνει η φλέβα της αγάπης.

  Ιστορικά βέβαια, το δαχτυλίδι της νύφης συμβόλιζε την ιδιοκτησία.

  Στις πρώιμες ελληνικές, ρωμαικές αλλά και εβραικές κουλτούρες, οι βέρες ήταν ένας τρόπος να πληρωθεί ο πατέρας της νύφης, και να καταδείξει την πληρωμή σαν εχέγγυο για τον μελλοντικό γάμο.

  Η ανταλλαγή βερών σήμερα πιθανόν οφείλεται στην κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων.

  8. Η Συνοδεία της Νύφης από τον Πατέρα

  Πατέρας της νύφης Keystone / Getty Images

  Η παράδοση αυτή προήλθε από την κοινή τότε αντίληψη ότι η γυναίκα ήταν ιδιοκτησία του ανδρός.

  Ο πατέρας παρέδιδε τη νύφη στον γαμπρό συμβολίζοντας την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας μεταξύ των ανδρών.

  9. Η παράδοση που απαγορεύει στο γαμπρό να δει τη νύφη

  Γαμπρός και Νύφη Hulton Archive / Getty Images

  Αν ακολουθείτε την παράδοση που θέλει τον γαμπρό να μην έχει δει τη νύφη πριν το μυστήριο, τότε ακολουθείτε μία παράδοση που άρχισε από τους γάμους των συνοικεσίων, όταν ακόμα υπήρχε η αντίληψη ότι άμα η νύφη κι ο γαμπρός ειδωθούν πριν τον γάμο θα έχουν αρκετό χρόνο για να τον ακυρώσουν!

  10. Η παράδοση που ο γαμπρός σηκώνει στα χέρια τη νύφη

  Γαμπρός σηκώνει στα χέρια τη νύφη Central Press / Getty Images

  Σύμφωνα με την παράδοση,πιστεύεται ότι η νύφη όφειλε να επιδείξει τη δυσαρέσκεια της που άφηνε την πατρική εστία, και ο γαμπρός έπρεπε να την αναγκάσει να περάσει το κατώφλι του νέου της σπιτιού σηκώνοντας την στα χέρια.

  Μπορεί επίσης να ισχύει ότι η νύφη μεταφερόταν στα χέρια του γαμπρού για να αποτρέψει τα κακά πνεύματα από το να κατακλύσουν το σώμα της μέσω των πελμάτων των ποδιών της!,

  11. Το Πρώτο Φιλί

  Κάποτε, αποτελούσε έθιμο για τον ιερέα , αφού ολοκληρώσει τη γαμήλια τελετή, να δίνει ένα ιερό φιλί, "το φιλί της ειρήνης" στον γαμπρό, που με τη σειρά του θα το μεταβίβαζε στη νύφη. Ο κληρικός θα έπρεπε να φιλήσει όλες τις παράνυμφες και παρανύμφους!

  Πρώτο φιλί Φωτογραφία RGB Studios


  Κεντρική εικόνα άρθρου: Bridal de Plus

  Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
  (1 Ψήφος)
  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!
  • Προτείνουμε:

   Οι πιο αξιόπιστες επιχειρήσεις για το γάμο, εδώ

  • Επιμέλεια: Άννα Χουρβουλιάδου
  Διαβάστηκε 4644 φορές
  Gamos Portal

  Το Gamos Portal είναι το πιο εύχρηστο και δυναμικό Portal για το Γάμο. Στις σελίδες του μπορείτε να βρείτε κορυφαίες επιχειρήσεις από κάθε επαγγελματική κατηγορία, να δείτε τη δουλειά τους και να επικοινωνήσετε μαζί τους με κάθε δυνατό τρόπο.

  Σε κάθε βήμα του γάμου, το www.GamosPortal.gr είναι δίπλα σας!