Πόσο σεξ κάνουν στην Ελλάδα οι παντρεμένοι;

29/10/2013
Πόσο σεξ κάνουν στην Ελλάδα οι παντρεμένοι;
 • Το σεξ είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση των δεσμών ενός ζευγαριού. Όμως η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας ιδιαίτερα μετά την απόκτηση παιδιών είναι αναμενόμενη. Τι πρέπει να κάνει το ζευγάρι; Σεξ κάθε μέρα, λένε οι ειδικοί, ακόμα και αν στην αρχή δυσκολευθούν. «Πριν από δύο χρόνια, με τη γυναίκα μου αποφασίσαμε να κάνουμε σεξ κάθε μέρα. Ο λόγος απλός. Μετά την άφιξη του πρώτου παιδιού μας ήμασταν τόσο εξουθενωμένοι, σταματήσαμε εντελώς να κάνουμε σεξ. Εγώ ήμουν 33 ετών, εκείνη 30 και η ερωτική μας ζωή χρειαζόταν κάτι δραστικό», γράφει ο δημοσιογράφος Τιμ Σκοτ στους «Τάιμς» του Λονδίνου. Και συνεχίζει...

  «Η απουσία του σεξ είναι ένας ισχυρός αλλά αθόρυβος εχθρός. Διαβρώνει σιγά σιγά τα πιο σημαντικά στοιχεία της σχέσης- εμπιστοσύνη, οικειότητα, πάθος, σεβασμό και εάν δεν το αντιμετωπίσεις μπορεί να καταστρέψει την αγάπη. Είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί άνθρωποι χωρίζουν επειδή ξεχνούν να κάνουν έρωτα με τον/τη σύντροφό τους και έτσι η αγάπη- μαζί με την ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και προκαλείται από το σεξ, την ντοπαμίνη- στεγνώνει.

  »Μια σχέση χωρίς σεξ γρήγορα γίνεται φαύλος κύκλος. Όσο λιγότερο κάναμε, τόσο χειρότερα το κάναμε. Στο τέλος, το σεξ διαρκούσε μόνο λίγα λεπτά, τις σπάνιες φορές που το αποφασίζαμε. Βέβαια μια από τις ανισότητες των φύλων είναι ότι ασχέτως με το πόσο κακό είναι το σεξ, οι άνδρες σχεδόν πάντα φτάνουν σε οργασμό- οπότε γυρνούν από το άλλο πλευρό και κοιμούνται. Η λύση στο πρόβλημα είναι να προκαλέσουν πρώτα οργασμό στη σύντροφό τους, κάτι όμως που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

  »Είναι δύσκολο για έναν άνδρα να συζητήσει ότι δεν κάνει σεξ. Όταν η γυναίκα μου μού ψιθύρισε την Πρωτοχρονιά ότι η απόφασή μας για το 2006 θα πρέπει να είναι να κάνουμε σεξ κάθε ημέρα, αρχικά αισθάνθηκα τρόμο. Οι πραγματικοί άνδρες δεν πρέπει να αισθάνονται έτσι, σκέφτηκα, άρχισα όμως να εξετάζω πώς μπορώ να τη γλιτώσω. Και η γυναίκα μου όμως είχε φόβους- πώς θα βρούμε χρόνο ανάμεσα στο πλύσιμο και στις ειδήσεις στην τηλεόραση;

  Η εξάσκηση

  »Θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη νύχτα. Το σεξ τελείωσε σχεδόν πριν αρχίσει. Η γυναίκα μου ψιθύρισε: «Μην ανησυχείς, θα βελτιωθεί. Χρειαζόμαστε εξάσκηση». Αυτό ακριβώς μου είχε πει και το πρώτο κορίτσι με το οποίο έκανα έρωτα όταν ήμουν 18. Όμως η γυναίκα μου είχε δίκιο. Κάναμε σεξ κάθε μέρα τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο.

  Καθώς οι εβδομάδες γίνονταν μήνες, έμαθα και πάλι να διατηρώ τον έλεγχο και η σύζυγός μου να έχει οργασμούς πιο γρήγορα. Δεν ήταν μόνο μια βελτιωμένη σωματική εμπειρία - άλλαξαν και πολλά άλλα: η επικοινωνία, η σχέση με το σώμα μας - εγώ άρχισα να τρέχω κι εκείνη ξεκίνησε Ρilates. Έμεινε έγκυος. 15 μήνες μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μας ήμασταν πάλι εξαντλημένοι και είχαμε κόψει το σεξ. Καταφύγαμε στην ίδια συνταγή: αρχίσαμε να κάνουμε έρωτα κάθε ημέρα. Και συνεχίζουμε...».

  Σεξ και γάμος στην Ελλάδα

  2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ
  Η σεξουαλική επαφή γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα

  5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ
  Κατά μέσο όρο οι σύζυγοι φαίνεται πως αρκούνται στη μία φορά την εβδομάδα

  7 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ
  Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών μειώνεται πλέον στη μία φορά τον μήνα

  9 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ
  Συνήθως ακολουθεί πλήρης σεξουαλική αποχή μεταξύ του ζεύγους

  Καλό, κακό ή μέτριο, κάνει θαύματα...

  Θέλετε να ξανανακαλύψετε το πάθος; Τα καλά νέα είναι ότι πρέπει να κάνετε περισσότερο σεξ. Τα άσχημα ίσως είναι ότι πρέπει να το κάνετε με τον/την σύζυγό σας. Ναι, το να αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει σεξ ακόμα και όταν δεν το επιθυμείτε μπορεί να σώσει τη σχέση σας. Η Αυστραλή σεξοθεραπεύτρια Μπετίνα Αρντ υποστηρίζει ότι «πρέπει απλώς να το κάνετε, είτε έχετε διάθεση είτε όχι. Η επιθυμία είναι μια απόφαση. Χωρίς το σεξ, μπορεί να αναπτυχθεί χάσμα το οποίο διαβρώνει τους δεσμούς ενός ζευγαριού».

  Δυο βιβλία υποστηρίζουν την προσέγγιση «απλά κάντε το». Το «365 νύχτες: Απομνημονεύματα Οικειότητας» της Κάρλας Μιούλερ περιγράφει πως έκανε έρωτα με τον άνδρα της κάθε νύχτα επί έναν χρόνο προκειμένου να φτιάξει η σχέση τους. Το «Απλά κάντε το» του Ντάγκλας Μπράουν, περιγράφει τον σεξουαλικό μαραθώνιο που είχε με τη γυναίκα του 101 συνεχείς ημέρες. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι το συνεχές σεξ με τον/την σύζυγο, καλό, κακό ή μέτριο- κάνει θαύματα.

  Γιατί όμως χρειαζόμαστε τη συμβουλή όλων αυτών; Η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών μαραίνεται για λόγους όπως η βαρεμάρα ή η εξάντληση. Συχνά έρχεται πρώτα η καριέρα, αλλά η έλευση των παιδιών είναι η συνηθέστερη αιτία. Οκτώ στις δέκα νέες μητέρες, σύμφωνα με έρευνες, έχουν ελάχιστη ερωτική επιθυμία. Σε μια μελέτη ένας άνδρας περιέγραψε το σεξ μετά τη γέννηση των παιδιών του ως «σύντομο και κρυφό, σαν στρατιωτική επίθεση».

  Πόσο σεξ κάνουν στην Ελλάδα οι παντρεμένοι;

  Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως ο ένας το θέλει περισσότερο από τον άλλο. «Η ασυμφωνία στην επιθυμία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου γάμου», παρατηρεί η Αρντ.

  Ως μέρος της έρευνάς της για το καινούργιο βιβλίο της «Τα ημερολόγια του σεξ», ζήτησε από 98 ζευγάρια να περιγράψουν πώς διαπραγματεύονται το σεξ μέσα στη σχέση. Όπως ήταν αναμενόμενο, το «όχι» το έλεγαν συνήθως οι γυναίκες. «Οι γυναίκες έχουν τη δύναμη της άρνησης», λέει η Αρντ. «Οι άνδρες αρκούνται στην κραυγή της απόγνωσης».

  Οι ειδικοί κατανοούν ότι η ιδέα πως μπορούν να απολαύσουν το σεξ χωρίς να το «θέλουν» αποτελεί αποκάλυψη για πολλές γυναίκες, αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει όποιος θέλει να σώσει τη σχέση του είναι «να ρίξεις τη βάρκα στη θάλασσα και να αρχίσεις να κάνεις κουπί». Στο τέλος των 101 ημερών καθημερινού σεξ, η σύζυγος του Μπράουν θεώρησε το πείραμα επιτυχημένο, καθώς τους έφερε και πάλι κοντά. Δεν αισθάνονται όμως όλοι το ίδιο. Μια γυναίκα περιέγραψε πως «άρχισα να αντιδρώ διότι αισθανόμουν ότι υπηρετούσα τον άνδρα μου».

  Όπως και σε τόσες άλλες πλευρές του γάμου, η απάντηση βρίσκεται στον συμβιβασμό. Στην αναγνώριση των αναγκών και των δύο. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να κάνεις έρωτα με τον άλλον ακόμα και όταν δεν έχεις διάθεση, απλώς γνωρίζοντας ότι θα χαροποιήσεις τον/την σύντροφό σου.

  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!
  • Προτείνουμε:

   Οι πιο αξιόπιστες επιχειρήσεις για το γάμο, εδώ