9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να απαιτήσετε από το σύζυγό σας

10/03/2015
9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να απαιτήσετε από το σύζυγό σας
 • Μέσα στο γάμο έχει ανάγκη συνεχώς ο ένας τον άλλον, είτε πρόκειται για συναισθηματική υποστήριξη σε μία δύσκολη στιγμή είτε πρόκειται να παρευρεθούν σε κάποια βαρετή υποχρέωση. Σκοπός είναι να μοιράζονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι δυσκολίες. Ωστόσο, κάποιες φορές οι προσδοκίες που έχετε από το σύζυγό σας δεν είναι ρεαλιστικές. Σ’ αυτό το σημείο οι ειδικοί μας βοηθούν να τραβήξουμε μια νοητή γραμμή στο τι είναι αποδεκτό και τι υπερβαίνει τα όρια.

  Μην του ζητάτε λοιπόν:

  1. Να επιλέξει ανάμεσα σε σας και την οικογένειά του.

  Όποιες και αν είναι οι διαφορές σας με τη μητέρα του – ίσως τη βάζει πολλές φορές πιο πάνω από εσάς ή απλά δεν τα πάτε καλά μαζί της – προσπαθήστε να τις αγνοήσετε για χάρη της σχέσης σας.  Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείτε, σ' αυτή τη γυναίκα χρωστάτε ούτως ή άλλως την ύπαρξή του. Μην ρίχνετε το βάρος των διαφορών που έχετε μαζί της στους ώμους του συντρόφου σας. «Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώσει ότι βρίσκεται στη μέση της διαμάχης», λέει η ειδικός στις σχέσεις April Masini.

  2. Να ακούει ΟΛΑ σας τα προβλήματα.

  Ο σύζυγός σας θα πρέπει να σας ακούει με προσοχή και ενδιαφέρον στις δύσκολες στιγμές, αλλά μην περιμένετε να δείχνει πάντα το ίδιο ενδιαφέρον για το παραμικρό που σας απασχολεί. «Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς στόχους στην επικοινωνία. Οι άνδρες επικεντρώνονται στον εντοπισμό και στην επίλυση των προβλημάτων, ενώ αντίθετα οι γυναίκες εκφράζονται επιδιώκοντας συναισθηματική σύνδεση με τους συντρόφους τους», λέει ο ειδικός στις σχέσεις David Bennett, συγγραφέας του «Σχέσεις, 11 γυναικεία λάθη και πώς να τα διορθώσετε». Όταν για παράδειγμα απαιτείτε από εκείνον να συμμετέχει ενεργά στο κουτσομπολιό εκείνος απλώς θα απογοητευτεί και θα απογοητευτείτε κι εσείς που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σ αυτό το ρόλο επαρκώς.

  3. Να μην έχει μάτια για άλλη γυναίκα.

  Οι άνδρες – αλλά και πολλές γυναίκες – δεν μπορούν να αποτραβήξουν το βλέμμα τους από ένα όμορφο πρόσωπο λέει ο ειδικός Jason Nick. Είναι παράλογο να περιμένουμε από τον σύντροφό μας να στρέψει αλλού το βλέμμα του όταν περνά από μπροστά του μια όμορφη γυναικεία παρουσία. «Το να κοιτάζει κανείς είναι φυσιολογικό και πέρα για πέρα υγιές», λέει ο Jason Nick. «Βέβαια, αν ο σύντροφός σας υπερβαίνει τα όρια και φλερτάρει παραπάνω από το επιτρεπτό με κάποια άλλη γυναίκα, εκεί πρέπει να επέμβετε».

  4. Να εγκαταλείψει τα ενδιαφέροντα, είτε πρόκειται για τον επαγγελματικό χώρο, είτε σε προσωπικό επίπεδο.

  Τα ενδιαφέροντα  του συντρόφου σας είναι πιθανότατα ένα από τα πράγματα που σας προσέλκυσαν στην αρχή της γνωριμίας σας. Έτσι λοιπόν, προσπαθήστε να αντισταθείτε στο να του γκρινιάζετε από την πρώτη κιόλας μέρα της κοινής σας ζωής για το χρόνο που καταναλώνει σ αυτά. « Όταν ο σύζυγός σας πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά ή ένα χόμπι, δεν το κάνει για να αγνοήσει την οικογένειά του, το κάνει για να συμπληρώσει τη συνολική του προσωπική ευτυχία», λέει ο Bennett. Αλλά κι εδώ η ισορροπία είναι η λέξη κλειδί: Τα χόμπι του δεν πρέπει να του στερούν κάποιες οικογενειακές στιγμές ή μια βραδινή έξοδο μαζί σας.

  5. Να πάψει να βλέπει τους φίλους του.

  Ο σύζυγός σας χρειάζεται, εκτός από εσάς, να περνάει χρόνο και με τους κολλητούς του, όπως άλλωστε κι εσείς χρειάζεστε χρόνο με τις φιλενάδες σας. «Αν επιχειρήσετε να του το στερήσετε αυτό, απλώς θα είναι λιγότερο υγιής και πιο δυστυχισμένος. Οι πιθανότητες είναι φυσικά να δει εσάς ως πηγή αυτών των συναισθημάτων», λέει η April Masini.
  Όσο για τους φίλους του που τυχαίνει να είναι γένους θηλυκού, «αν εκείνες δεν είναι ικανές να σεβαστούν το γεγονός ότι είναι δεσμευμένος, όταν για παράδειγμα η συμπεριφορά τους είναι προκλητική, τότε ο σύντροφός σας είναι εκείνος που θα πρέπει με σαφή και εύσχημο τρόπο να θέσει τα όρια και να κρατήσει τις απαιτούμενες αποστάσεις», λέει ο κλινικός ψυχολόγος δόκτωρ Ramani Durvasula.

  6. Να γίνει ξαφνικά ένας διαφορετικός άνθρωπος.

  Είναι φυσιολογικό, έπειτα από πολλά χρόνια γάμου, να τύχει να αναρωτηθείτε κάποιες φορές: «Μα γιατί τον παντρεύτηκα αυτόν τον άνθρωπο;». Να θυμάστε όμως ότι ένα σημείο του χαρακτήρα του είναι η άλλη πλευρά ενός άλλου που αγαπάς, λέει η σύμβουλος γάμου Nakya Reeves. Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο σύζυγός σας έχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρόνου. Η Nakya Reeves προτείνει να επιλέγετε τις περιπτώσεις που αξίζει τον κόπο να συγκρουστείτε: Είναι απαραίτητο να μπορεί να πάρει τα παιδιά από το σχολείο στην ώρα τους, αλλά αν καμιά φορά καθυστερεί σε πιο ασήμαντα πράγματα δώστε τόπο στην οργή.
  Όσο για τα πολύ σημαντικά καθήκοντα «εξηγήστε του ποια είναι αυτά και για τους δυο σας μέσα στο ημερήσιο πλάνο και συζητήστε μαζί για ποια πράγματα της καθημερινότητας είναι υπεύθυνος ο καθένας σας. Έτσι, θα αισθανθεί ότι έχετε πάρει μαζί της αποφάσεις αυτές και θα αναλάβει, για παράδειγμα, να πάρει τα παιδιά από το σχολείο με μεγαλύτερη υπευθυνότητα εφόσον δεν θα νιώθει ότι είναι κάτι που του επιβάλλατε εσείς.

  7. Να θυμάται κάθε στιγμή της σχέσης σας που ήταν σημαντική για εσάς.

  Οι γυναίκες έχουν την τάση να διατηρούν συναισθηματικές αναμνήσεις καλύτερα απ΄ ότι οι άνδρες – πρόκειται απλώς για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο γυναικείος εγκέφαλος. Ενώ εσείς μπορεί να θυμάστε την ακριβή ημερομηνία και ώρα του πρώτου σας ραντεβού, είναι πιθανό ο σύντροφός σας να μην μπορεί να το κάνει αυτό.
  Εάν ένα ορόσημο έχει μεγάλη σημασία για εσάς, προσπαθήστε να το κάνετε σαφές με άμεσο τρόπο στο σύζυγό σας εκ των προτέρων. Αν εξακολουθεί να το παραβλέπει εξηγήστε με ηρεμία για ποιο λόγο νιώθετε απογοήτευση. Μην περιμένετε να καταλάβει τηλεπαθητικά τι ακριβώς σας έχει ενοχλήσει. «Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να αξιολογήσει και να ερμηνεύσει τη βαθύτητα ενός αναστεναγμού σας. Εμπειρογνώμονες του FBI έχουν περάσει χρόνια εκπαίδευσης για αυτό το πράγμα», προσθέτει η Nakya Reeves.

  8. Μην του ζητάτε να δείχνει ενθουσιασμό για όλα σας τα ενδιαφέροντα.

  «Μην του ζητάτε να σας ακολουθεί σε δραστηριότητες που ενδιαφέρουν εσάς αλλά εκείνον καθόλου», συμβουλεύει η δόκτωρ Ψυχολογίας Tina B Tessina. Στην πραγματικότητα, το να απολαμβάνετε ξεχωριστά ο καθένας τα δικά του ενδιαφέροντα και χόμπι ενισχύει το δεσμό σας. «Δώστε του αραιά και που την ευκαιρία να αισθάνεται την απουσία σας. Θα αντιδράσει ευχάριστα προσπαθώντας να σας φέρει κοντά του φλερτάροντάς σας. Μ αυτό τον τρόπο άλλωστε θα κερδίσετε περισσότερο την εκτίμησή του». Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε κάτι που απολαμβάνεται από κοινού και που θα σας επιτρέψει να διασκεδάστε μαζί και να δημιουργήσετε ευχάριστες κοινές αναμνήσεις, λέει η δόκτωρ Tessina.

  9. Να μην έχετε πάντα την απαίτηση από εκείνον να υποχωρεί στις διαφωνίες.

  Με το να κρατάτε μούτρα, να μην του μιλάτε ή αποκλείοντας εκφράσεις στοργής (και ειδικά το σεξ), προκειμένου να γίνει το δικό σας είναι παιδιάστικο και τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το να είστε παθητική με επιθετικό όμως τρόπο είναι από τις πιο καταστροφικές μορφές επικοινωνίας σε μια σχέση. Δημιουργεί έναν αρνητικό φαύλο κύκλο που έχει άσχημα αποτελέσματα καθώς το μόνο που δημιουργεί είναι θυμός και αγανάκτηση, εξηγεί η Reeves.
  Εάν αισθάνεστε ότι ο σύζυγός σας χρωστάει μια συγγνώμη, μην υποβιβάζετε τα συναισθήματά σας δείχνοντάς του ότι δεν είναι σημαντικά, αλλά συγχρόνως μην γίνεστε προσβλητική και επιθετική. Προσπαθήστε να είστε σαφής και περιεκτική όταν θα του μιλήσετε: «Αισθάνομαι πληγωμένη όταν με αγνοείς, γιατί αυτό με κάνει να νιώθω ότι δεν λαμβάνεις υπόψη σου αυτό που έχω να πω. Αισθάνομαι ότι αξίζω μία συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο με αντιμετώπισες εχθές και θα σε παρακαλούσα να προσπαθήσεις να μην το ξανακάνεις».

  Πηγή: goodhousekeeping.com

  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!