Λογότυπο Παμμέγιστοι Ταξιάρχαι Ακροπόλεως

Επικοινωνία

Παμμέγιστοι Ταξιάρχαι Ακροπόλεως

Εκκλησίες

Προϊστάμενος Ναού: Αρχιμανδρίτης Ζάπρης Κύριλλος
Θεοτοκοπούλου 40, Θεσσαλονίκη
2310 209 546
GPS: 40.640009,22.954388
Εικόνα προφίλ Παμμέγιστοι Ταξιάρχαι Ακροπόλεως
Ο βυζαντινός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται στην περιοχή της ʼνω Πόλεως, στην οδό Θεοτοκοπούλου. Η ονομασία του κατά τα βυζαντινά χρόνια μας είναι άγνωστη. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο ναός ήταν αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους και Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Κατά την οθωμανοκρατορία η παράδοση αυτή συνεχίστηκε. Ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Iki Serife Camii, και οι μουσουλμάνοι πρόσθεσαν μιναρέ με δύο εξώστες που συμβόλιζαν τους 2 αρχαγγέλους.

Ο αρχικό ναός είναι κτίσμα του 14ου αιώνος ωστόσο υπήρξαν πολλές προσθήκες και μεταβολές. Ο ναός πιθανότατα αποτελούσε το καθολικό κάποιας μονής και είχε μορφή μονόχωρης ξυλόστεγης βασιλικής με περίστωο (στοά σε σχήμα Π) στις τρεις πλευρές της. Τα σκέλη του περίστωου κατέληγαν ανατολικά σε πρόθεση και διακονικό αντίστοιχα.

Κάτω από το ναό υπάρχει κρύπτη με διάταξη ανάλογη αυτής του ορόφου. Η χρήση της κρύπτης είναι πιθανώς ως κοιμητήριο των μοναχών. Σ΄αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ύπαρξη τάφων και αρκοσολίων (χωνευτές εσοχές με τοξωτή απόληξη) κατά μήκος των τοίχων.

Από την τοιχογράφηση του ναού σώζονται ελάχιστες παραστάσεις σε σπαράγματα. Διακρίνονται οι σκηνές της Αναλήψεως του Κυρίου και της Πεντηκοστής καθώς και δύο μορφές αγίων. Οι τοιχογράφηση του ναού τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνος.

Δείτε ακόμη στο Gamos Portal για το γάμο σας:

  • Λογότυπο ELENAS GOURMET
  • Λογότυπο LUCCIA B
  • Λογότυπο ASTERAS TENIS CLUB
  • Λογότυπο WEDDING BAND
  • Λογότυπο WHITE ANGELS
  • Λογότυπο ΚΤΗΜΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ